zaterdag 1 maart 2014

Landschapspark nog steeds enige alternatief

Inmiddels is de laatste bewoonster van Camping Emmen verdreven na een ronduit valse rechtszaak in Leeuwarden. In november kreeg zij slechts twee weken om eventueel in Den Haag in cassatie te gaan en tegelijkertijd een gigantische ontruiming met tussenverhuizingen en al te organiseren in en rond Emmen. Bovendien zat de tegenpartij haar met een dwangsom van 100 euro per dag ook nog eens op de huid.
   Het hele gebeuren heeft haar zo'n 25.000 euro gekost, nog afgezien van alle ellende van haar bijna 2 jaar durende gedwongen huisarrest (anti-plundering en anti-brandstichting) zonder stroom en water, en dat in een winter (2012/13) met zeven koude-golven en geen voorjaar.
   Wie destijds vatbaar was voor het vooroordeel en de roddels dat Veronica het idee van het landschapspark alleen maar creĆ«erde om zelf op die plek te kunnen blijven, komt nu bedrogen uit. Zij zit nog steeds in de buurt en zal vanuit haar nieuwe uitvalsbasis, met ondersteuning van een kleine kern enthousiaste voorstanders, aan het plan blijven werken.
   Uiteindelijk is destijds door de gemeente een vorm van "tijdelijk beheer" beloofd, als de beoogde ontwikkeling van het terrein niet door zou gaan. Intussen weten we dat dit plan in de ijskast, zo niet de permafrost verdwenen is.
   Ook is inmiddels het bestemmingsplan Centrum-Oost door de gemeenteraad herbevestigd, waardoor de voormalige camping volgens het Groenkompas nog steeds onder de bestemming "groene stedelijke rand"valt. Bovendien worden onder het hoofdje "Visie en ontwikkelingsmogelijkheden", "de verwachtingen over allerlei groeiplannen door krimp en de slechte woningmarkt flink getemperd".

Het Landschapspark Emmen blijft zo langzamerhand als enige alternatief over, te meer daar deskundigheid genoeg klaar staat om aan de slag te gaan.

De ambities zullen alleen bescheidener moeten worden, want door de verdrijving van Veronica (die nog een beetje kon opletten) en het steeds voortdurende wanbeheer van de 'beheerder' (de voormalige campingbaas) met zijn verschroeide aarde- tactiek tegen haar, is het gebied nu totaal vogelvrij. Het laatste nog gave gebouwtje is recent geheel uitgebrand, de ramen van het restaurant liggen nu helemaal aan diggelen.

Het hoofddoel van het Landschapspark Emmen blijft natuurlijk overeind:
1) bescherming en behoud van de oude veldstructuren.
2) die de basis en context bieden voor een educatieve, historische presentatie van de geschiedenis van de landbouw
3) en dit alles in combinatie met moderne stadslandbouw, waardoor het verleden zinnig met de toekomst verbonden wordt.
4) Hierin ligt dan ook het vernieuwende van het hele project (zie verder onder 'geschiedenis'),
5) waarbij de sociale factor ook bepaald niet vergeten zal worden: immers het blijft de bedoeling om er een
park van, voor en door iedereen  te maken.

De plannen gaan dus gewoon door. 
- De ontwikkelingen op het terrein blijven scherp in de gaten worden gehouden.
- Binnenkort gaat Veronica weer naar de Zadenbeurs, die deze keer in de Botanische Tuin van Haren wordt gehouden.
- De digitale petitie bestaat nog steeds en kan dus getekend worden. Handmatig zijn er al honderden handtekeningen meer verzameld, vooral ook in de aanpalende wijk Angelslo, en dat zullen er in Haren alleen maar meer kunnen worden. Dus blijf de petitie tekenen en aan vriend(inn)en dan wel organisaties doorgeven.

www.landschapsparkemmen.petities.nl